عیوب فرش به اشکالاتی در فرش میگویند که بر اثر آسیب به مواد اولیه و حتی خود فرش وارد می شود و باعث بد شدن حالت و ظاهر فرش می شود .
1- رنگ رفتگی فرش :
این حالت زمانی رخ می دهد که الیافی که رنگرزی شده اند و بعد از آن باید صابون شور بشوند و رنگ ها از آنها پاک شود ، این کار انجام نشده و زمانی که بافت انجام می شود چون الیاف رنگ را خوب به خود نگرفته اند در بافت هم خود را عالی نمایش نمی دهند . و گاهی رنگ رفتگی فرش بر اثر یک حادثه مثل آفتاب خوردگی زیاد یا شستشوی نادرست یا زیاد ایجاد می شود .
2- پود نما شدن فرش :
این حالت زمانی رخ می دهد که وقتی پود فرش در حال بافت زیاد از حد کوبیده شود در این زمان پود نازک می شود و نخ ها در پشت فرش به صورت نازک و برجسته نمایان می شود .
3- بد قیچی کردن فرش :
زمانی که فرش پرداخت دستی می شود ارتفاع پرزها نباید از یک مقداری کمتر شود وقتی یک قسمتی از فرش زیاد پرزهای آن کوتاه شود به متعاقب آن بقیه ی فرش را هم کوتاه می کنند که باعث بد شدن ظاهر فرش می شود .
4- شل بافتن فرش :
زمانی که گره فرش در حالت بافت باشد باید دو طرف گره را به یک اندازه و کاملا همزمان کشید تا گره سفت بافته شود در غیر این صورت گره شل است و سریع باز می شود و باعث عیب دار کردن فرش می شود .
5- غلط بافتن فرش :
گاهی بر اثر نداشتن سواد در حین نقشه خوانی فرش ، فرش دچار مشکلاتی می شود که غیر قابل اصلاح می باشد به طور مثال گلهای فرش شکل واقعی خود را ندارند و بهم ریخته بافته شده اند .
6- تقلب در بافت فرش :
یکی از حالت های بافت گره که باعث بد شدن ظاهر فرش و از بین رفتن ظرافت فرش می شود به طور مثال در بعضی از مکان ها عادت به گره جفتی (گره ای که بزرگتر از گره معمولی و فاصله ی دو طرف نخ از هم زیاد است ) و یا بی گره بافی هستند .
7- پارگی فرش :
در بعضی از قالیچه ها پارگی در گوشه های کار نمایان هست که در زمان پایین کشی قالی ایجاد می شود و باعث خراب شدن ظاهر فرش می شود .
8- نداشتن نقشه زیبا برای فرش :
گاهی نقشه فرش کشیده شده جذاب و گیرا نیست و بعد از بافت برای بیننده جذابیتی ندارد در این حالت گفته می شود که فرش نقشه ندارد .
9- لوچه کردن فرش :
زمانی که یک گوشه ای از فرش بلندتر و شل تر از بقیه ی فرش باشد و حالت کجی داشته باشد که این حالت در زمان عدم دقت در زمان بریدن و جداسازی فرش ایجاد می شود که به این حالت اصطلاحا میگویند فرش لوچه کرده است .
10- کف ساده بودن فرش :
زمانی که در نقشه فرش در زمینه فرش فقط از یک رنگ استفاده کنند و چند رنگ در آن به کار نرفته باشد به این حالت اصطلاحا می گویند که کف ساده است و برای بافت فرش هنر خاصی وجود ندارد .
11- کیسی یا کیستی فرش :
زمانی که در حاشیه های فرش حالت جمع شدگی دیده می شود به این قسمت کیسی می گویند که در این حالت فرش بیشتر در معرض ساییدگی و پرزدهی قرار می گیرد .
12- کجی فرش :
کجی فرش در صورتی ایجاد می شود که قسمتی از فرش سفت تر و قسمت دیگر شل تر بافته شود یا از دستگاه های نامرغوب برای بافت استفاده شده باشد و حتی به علت بیش از اندازه کوبیده شدن پود در حین بافت ایجاد می شود .
13- اندازه فرش :
فرش ها باید در اندازه های استاندارد بافته شود و زمانی که در اندازه استاندارد بافته نشود فرش بد قواره می شود و حالت فرش زشت می باشد .
14- شل شدن چله های فرش :
گاهی چله ها بر اساس تغییر فصل ، رطوبت و سرما و محیط به مرور شل می شوند و وقتی در حال بافت هست و به آن کوبیده می شود چله تحمل ضربه را ندارد و پاره می شود .
15- سره داشتن فرش :
زمانی که فرش را از قسمت طولی روی هم بیاندازیم و میزان کنیم اما اگر قسمتی از بالا و پایین فرش بلندتر و یا کوتاه تر از سر دیگر فرش باشد به این حالت فرش سره دارد .
16- رگه داشتن و بد رنگی فرش :
زمانی که فرش به صورت رگه رگه و خطوط باریک رنگی در سطح و پشت فرش ایحاد می شود و باعث تیرگی و روشنی فرش می شود که به این حالت رگه داشتن فرش می شود این حالت زمانی ایجاد می شود که رنگرز دقت کافی برای کار نکرده باشد.
17- دو رنگی فرش :
این حالت زمانی ایجاد می شود که قسمتی از متن فرش رنگ آن با بقیه فرش متفاوت باشد .
18- دو دست بافتن فرش :
اگر بافنده فرش قسمتی از بافت را خود انجام دهد و بقیه فرش را به کسی دیگر موکول کند تا آن را ببافد و در واقع فرش توسط دو نفر بافته شده به این حالت دو دستی گفته می شود .
19- چند چین یک پود :
در حالت عادی زمانی که یک رج بافته می شود یک رج هم پود زیر و رو بافته می شود اما در بعضی از جاها برای صرفه جویی در وقت بعد از دو الی سه رج پودگذاری انجام می شود .
20- بافت نامرغوب فرش :
زمانی که در بافت فرش از وسایل نامرغوب و بافت بد استفاده شود و مراحل بافت به طور دقیق انجام نشده باشد .
21- پایین زدگی فرش :
زمانی که برای بافت فرش از مواد اولیه با متریک و نمره متناسب با رجشمار فرش استفاده نشود فرش دچار پایین زدگی یا کوتاهی پرز فرش می شود .
22- پوکی یا توخالی شدن فرش :
گاهی اوقات برای بافت فرش از مواد مصرفی به دلایل قیمت و نبود جنس ، ضخامت چله های آن را ضخیم تر از مقدار استاندارد می بافند و در نتیجه فرش سبک و توخالی و نامرغوب بافته می شود .
23- ترنج فرش :
به گل وسط فرش ترنج گقته می شود زمانی که بافت فرش اشتباه باشد و ترنج وسط قالی قرار نگرفته باشد .