شاید در خرید فرش ماشینی با اصطلاح هیت ست مواجه شده باشید و دوست داشته باشید بدانید که مربوط به چه قسمت فرش می باشد و چه کاربردی در فرش ماشینی دارد .
هیت ست شدن عملی است که روی الیاف خام و نخ فرش ماشینی صورت می گیرد نه روی فرش بافته شده !
برای تولید فرش در ابتدا نیاز به نخ یا الیاف برای بافت می باشد . این الیاف در ابتدا به صورت خام وارد دستگاهی به نام کاردینگ می شود . دستگاه کاردینگ یک غلتک خیلی بزرگ می باشد که دور تا دور آن سوزن هایی وجود دارد که زمانی که نخ وارد دستگاه می شود به آنها ضربه می زنند . زمانی که این ضربه ها به الیاف خام وارد شده باعث می شود که الیاف حالت پفکی به خود بگیرند و به صورت خرد شده تبدیل شوند .
این مرحله به هیچ وجه از ریسندگی قابل حذف نمی باشد .
در این حالت مقاومت نخ و طول نخ ها به علت خرد شدن کم می شود و اگر این الیاف مستقیما برای بافت به دستگاه بافندگی وارد شود پارگی آنها بسیار زیاد می باشد و اینکه باعث پرزدهی بیش از اندازه فرش می شود ( پرز فرش هم الیاف خرد شده فرش می باشد)
برای جلوگیری از پارگی نخ در دستگاه بافندگی ، روی الیاف فرآیند هیت ست را انجام می دهند .
در این فرآیند الیاف بعد از عبور از مرحله کاردینگ وارد یک تونل بخار می شوند و در این تونل بخار حاصل شده باعث جمع شدن نخ می شود و مقاومت نخ را در مقابل حرارت بالا می برد .
بعد از آن الیاف وارد تونل حرارت شده و با حرارت و بخار آب نخ ها فیکس و ثابت می شوند و چون مقاومت فرش بیشتر شده است نخ در حین حرارت و بخار نمی سوزد .
از آنجایی که بعضی از نخ ها مانند آکرلیک قابلیت جذب رطوبت دارد ، نخ ها پس از خروج از مرحله بخار ، وارد خشک کن و بعد خنک کننده می شوند .
زمانی که الیافی هیت ست می شوند مقاومت آنها در برابر گرد و خاک بیشتر می شود به صورتی که گرد و خاک جذب فرش نمی شود .
فرش نرم تر می شود و وقتی دست روی فرش می کشیم فرش لطیف می باشد .
وقتی الیاف هیت ست می شوند قابلیت رنگ پذیری آنها بالاتر می رود و این حالت باعث می شود با شستشو رنگ فرش از بین نرود .
فرش بافته شده با نخ هیت ست دارای سرنخ های سوزن ته گردی و یا دانه اناری می باشد که همین امر به زیبایی فرش می افزاید.